Michaels fysiske træthed spænder ben for mental træthed

”Mit arbejde er fysisk hårdt, og det er den gode ting ved det. Når jeg bliver fysisk udkørt, så har jeg ikke nok energi til at rent faktisk at blive mentalt udkørt.”

Sådan fortæller Michael, der tre dage om ugen håndterer store partier af varer og udleverer dem til kunderne, når han er på job i Harald Nyborg.

Det fysiske arbejdes indvirkning kan både ses og føles. Siden Michael startede på jobbet i september, har han tabt sig 14 kg. og det overskud, han har manglet i mange år, har pludseligt set dagens lys:

”Jeg er træt, når jeg kommer hjem, men jeg kan godt overskue nemme opgaver som at købe mad, lave mad og let rengøring. Hvor jeg modsat ved mentalt træthed har svært ved at organisere mig selv på den måde. Det er forskellen.”

Michael løfter bræt.
Portræt af Michael.
Michael løfter gitre.

Fra afmagt til indflydelse på egen fremtid

”Jeg har haft så meget afmagt over at være en del af et kommuneprogram i så lang tid, hvor jeg ikke kunne stå for min egen fremtid, og hvor jeg ikke følte, at jeg havde ret meget at skulle sige. Men da jeg så kontaktede Aalborg AKTIV, kom jeg hurtigt herud – og det krævede også en betydelig tilvænning,” fortæller Michael og uddyber:

”Arbejdet her er stærkt modsat mit liv tidligere. Før havde jeg kun mit eget selskab, og her går vi otte sammen, og der skal hele tiden koordineres opgaver. Det er rart, fordi det giver en social tilgang til det, men ikke på en stressende måde. I alle de år med afmagt følte jeg mig demotiveret og ubrugelig, men når jeg er her, hvor der konstant er opgaver, føler jeg mig til nytte.”

Og nytte – det gør Michael meget af på arbejdspladsen! Der kommer ofte rosende ord hans vej fra kollegaer og chefen, og samtidig er lønnen også et klap på skulderen for ham:

”Da jeg kun var på overførselsindkomst, følte jeg mig som en vægt på samfundet. Det at jeg nu får løn giver en følelse af fuldendelse, og det er opbyggende både mentalt og socialt.”

 

Høretelefoner og kort kundekontakt

I en butik som Harald Nyborg er der mange kunder, medarbejdere, snak, musik og andre lyde. Det er en udfordring for Michael, men sammen med chefen har han fundet en rigtig god løsning på det:

”Jeg bruger altid hovedtelefoner, når jeg er ude i butikken. De isolerer 90% af al lyd ude. Det kan ikke undgås, at kunderne tager fat i mig, når jeg kører en palle gennem butikken. Enten hjælper jeg dem hurtig til varerne, eller også sender jeg dem op i informationen. Det lyder måske anti-service, men hvis jeg giver for meget energi til den enkelte kunde, så bliver jeg kørt ned mentalt.”

Roen er nemlig afgørende for, at Michael trives i sit arbejde:

”Der er en grænse for meget lyd, jeg kan klare. Når der kommer for mange lyde, så bliver jeg stresset. Derfor er det nemmere for mig, når arbejdsopgaverne er fysiske. Jo flere opgaver jeg har, jo gladere er jeg. Jeg nyder mit arbejde rigtig meget,” afslutter Michael.