Handicap eller ej: Alle kan og vil bidrage i FRI-TIDsaktivisterne


”Jeg kan se, at jeg gør en forskel for andre, og jeg kan se deres glæde - og det giver mig glæde. Det jeg gør, er der andre, der værdsætter”,
 sådan fortæller Frida, der er FRI-TIDsaktivist. En titel hvor både følelsen af at gøre en forskel, engagement og fællesskab følger med. Det at gøre en forskel for andre er grundsten i FRI-TIDsaktivisterne, der er et frivilligt fællesskab bestående af mennesker med og uden handicap, som alle ønsker at hjælpe til, når der er aktiviteter og events i Aalborgs byrum.

Overrækning af medaljer til Royal Run, indsamling af skrald til Grøn Koncert og uddeling af lysfakler til Danmarks Indsamlingen er blot nogle af de aktiviteter, FRI-TIDsaktivisternes CV prydes af. Fælles for alle opgaver er, at de gør en forskel for andre i civilsamfundet. At valget er faldet på denne type af opgaver, er ikke tilfældigt, fortæller Maria Winther Kristensen, der er koordinator i Aalborg FRI-TID, som sammen med Aalborg AKTIV står bag FRI-TIDsaktivisterne: ”I gruppen er der mennesker med mange forskellige former for handicap, og de er ofte vant til at modtage hjælp, men når de løser en opgave som FRI-TIDsaktivister, så er det dem, der giver hjælp. Muligheden for at ”give noget igen” har stor betydning, fortæller de ofte til os.”

FRI-TIDsaktivisterne består af cirka 30 frivillige, der alle bidrager med lige nøjagtig det, de interesserer sig for, og har mulighed for, hvilket også er et vigtigt budskab, pointerer Maria Winther Kristensen: ”Gruppen er samtidig med til at vise, at alle kan og vil bidrage – uanset om de har et handicap eller ej.”

Samme pointe fremhæver Frida, der også lærer nyt gennem de opgaver, hun løser: ”I FRI-TIDsaktivisterne gør jeg nogle af de ting, jeg godt kan lide og føler, at jeg er god til, og jeg lærer også nye ting. Der er mange ting, jeg har lært igennem det her. Det er erfaringer jeg får, som jeg kan bruge senere i livet,” fortæller hun og uddyber, at det frivillige arbejde også giver mulighed for at prøve kræfter med nye opgaver:

”Jeg kan godt lide at prøve nye grænser, og det giver mig glæde, at her er der nogle, der værdsætter det. Og jeg lærer, hvordan forskellige ting foregår, det giver mig glæde og selvtillid.”

Fakta:

  • Aalborg FRI-TID og Aalborg AKTIV står bag FRI-TIDsaktivisterne, der begge er en del af Aalborg Kommunes handicapafdeling.
  • FRI-TIDsaktivisterne blev en officiel gruppe i januar 2019. Inden da havde Aalborg FRI-TID understøttet forskellige former for frivillige fællesskaber, og Aalborg AKTIV understøttede meningsfuld beskæftigelse, som også kan være som frivillig i etablerede organisationer. Ud af disse erfaringer opstod idéen om FRI-TIDsaktivisterne – blandt andet med inspiration fra Hverdagsaktivisterne.
  • FRI-TIDsaktivisterne består af tovholdere og hjælpere. Tovholderne har overblikket, og de står for alt det praktiske og kontakten til eventstedet. Hjælperne løser opgaverne i fællesskab.