Struktur skaber arbejdsglæde for Dan

Faste arbejdsopgaver, forudsigelige samtaler og et kasseapparat, der selv optæller pengene – en treenighed der skaber de ultimative rammer for Dans arbejdsdag.

”Den måde jeg er på kræver, at tingene er på en bestemt måde. Det med at sidde et bestemt sted, hvor der kommer nogle varer, som jeg skal køre igennem, og så kommer pengene. Det er simpelt, det kan jeg godt finde ud af, og jeg godt lide den simpelhed. Det er derfor jeg synes, at det er et godt arbejde.”

Sådan fortæller Dan, der siden oktober har siddet ved kassen i Netto, Vestbjerg.

Billede af Dan ved kassen.
Billede af Dan der trimmer hylder.
Billede af Morten og Dan.

Tre dage om ugen møder Dan ind til en arbejdsdag, der ofte er identisk med den forrige, hvilket passer ham rigtig godt:

”Jeg ved, hvad mine arbejdsopgaver er i de tre timer. Jeg skal primært sidde ved kassen. Så kan det godt være, at min chef Morten kommer med noget andet også, og det betyder meget for mig, at Morten kommer med opgaverne til mig, så jeg ikke selv skal finde på det.”

I tre timer giver Dan den gas og nyder at gøre en indsats. I tæt samarbejde med Morten og kollegaerne har Dan valgt, at han ikke vil holde pause undervejs, da snakken i pauserummet er svær for ham:

”Det der med at være social med de andre i pausen, det har jeg det ikke så godt med. Jeg er ikke den der sociale type - altså det er bestemt ikke fordi, jeg ikke kan lide dem, jeg ved bare ikke rigtig, hvad jeg skal sige til dem. Så derfor er det lidt svært.”

Til gengæld nyder Dan den løse småsnak med kunderne, han ekspederer ved kassen, da den er forudsigelig og kortvarig:

”Der er nogle, der gerne vil hyggesnakke lidt. Senest var der det snevejr der, og så snakkede vi om, hvordan kunderne kom frem. Det er meget spændende, synes jeg, det kan jeg godt lide. Det er jo ikke de lange, dybe samtaler vi har, fordi der er andre kunder i køen også.”

En ting der skaber særlig stor arbejdsglæde hos Dan, er butikkens kasseapparater. De optæller automatisk pengene, og der kan derfor ikke laves menneskelige fejl. Det giver ham ro og tryghed, da kasseoptælling har fyldt meget for ham i hans tidligere arbejde:

”Det bedste ved mit arbejde er den maskine, fordi det var et stort problem i mit tidligere arbejde, at jeg selv skulle tælle pengene op. Hvad nu hvis det så ikke stemte? Så skulle jeg tælle kassen op igen, og så blev jeg ekstra nervøs, for hvad nu hvis jeg ikke kunne finde de 100 kroner, som den sagde, at der manglede. Her ved computeren præcis, hvad der er i kassen. Det giver en vis ro.”

Arbejdsglæden er ikke til at tage fejl af, og det skyldes blandt andet også Dans chef Morten, der giver Dan den fleksibilitet, han har brug for:

”Min chef er meget fleksibel. Der er ikke et præcist tidspunkt, jeg skal møde på. Det er når bussen kommer. Arbejdstiderne er lavet efter bussen. Det er meget godt at have en chef, der er så fleksibel,” afslutter Dan.