Den indledende fase

Klik her for at komme retur til forsiden.

I starten af 2020 blev der etableret en gruppe på tværs af Aalborg Kommunes forvaltninger med det formål at få tankerne i Nye Fælles Veje til at leve. Ved fælles hjælp blev udfordringer og perspektiver på mulige løsninger indkredset. Samskabelse og borgerinvolvering er ét af tre temaer, der, på den baggrund, skal arbejdes videre med. 

I et metodisk perspektiv er selve samarbejdet omkring denne del en samskabende, borgerinvolverende proces i sig selv. Fordi alt der planlægges, besluttes og udføres, gør vi sammen. De forskellige forvaltninger, der oplever udfordringen, er involveret fra start til slut.

Formålet er at få de samskabende, borgerinvolverende processer til at leve ”på gulvet” i de forskellige forvaltninger, i frivillige fællesskaber, i et samspil med civilsamfundet eller andre steder, vi erfarer hen ad vejen. 

Vi kender ikke processen og løsningerne på forhånd. I projektets start ved vi heller ikke, hvornår vi er i mål. Det afgør vi i fællesskab undervejs.

Projektleder Karin Leth Kristensen 


Karin Leth Kristensen er udvalgt som projektleder for dette tema. Som leder af Aalborg AKTIV og Aalborg FRI-TID har hun solid erfaring med samskabelse og involvering af forskellige parter - herunder mennesker med handicap, pårørende, medarbejdere, arbejdsgivere, kollegaer og frivillige. 

Samskabelse og borgerinvolvering er rigtig vigtigt. Gennem mit arbejde som socialarbejder har jeg erfaret, at ejermanden til en udfordring selv har svaret og løsningen. Det er bare ikke altid muligt for vedkommende at finde frem til den løsning på egen hånd. Derfor skal vi sætte rammerne og gøre det klart, hvad den enkelte inviteres ind til. På den måde finder vi frem til en løsning, der er funderet dér, hvor udfordringen lever. 

Sådan fortæller Karin Leth Kristensen, der fremhæver, at de gode løsninger sjældent bliver produceret på skrivebordet.

I stedet skal blikket rettes mod alle de ressourcer, der ikke bliver udnyttet. Ressourcer i form af mennesker, ideer og tanker, der kan kvalificere løsninger. Vi vokser alle af at blive involveret og få lov til at bidrage med noget af det, vi er gode til. Og vigtigst af alt – visionen for arbejdet i projektgruppen er, at det bliver mere praksisorienteret end det bliver en manual for samskabelse. 

De perspektiver udgør starten på arbejdet med dette tema.

Maj: Hvad er der sket indtil nu?

Første step i samskabelse og borgerinvolvering er: Projektgruppens sammensætning.

Gruppen skal bestå af repræsentanter fra de fire forvaltninger (familie- og beskæftigelse, sundhed, skole og ældre- og handicap) og relevante eksterne parter.
Derudover er en vigtig overvejelse, at gruppen består af personer med forskellige kompetencer, som alle kan se ideen i en proces som denne. 

Det er en forudsætning, at det er personer, som kan forbinde mennesker. De skal kunne pege på andre i deres egen afdeling, i deres forvaltning, i deres netværk og evt. civilsamfundet, som er relevante at involvere i processen eller eventuelt i en følgegruppe/arbejdsgruppe.

Om de peger på nogen, hvem de potentielt kunne pege på og hvilke følgegrupper/arbejdsgrupper der eventuelt oprettes, er ikke fastlagt. Netop fordi det er en samskabende proces, fastlægges dette først hen ad vejen. I processens startfase er det blot vigtigt at have for øje, at de personer, der er en del af projektgruppen, kan se værdien l at få noget til at ske sammen med andre. 

Hvilke problematikker og udfordringer der skal arbejdes med i projektgruppen er heller ikke fastlagt på forhånd. Det fastsættes i fællesskab, når gruppen mødes første gang. 

Det eneste der ligger fast på forhånd er arbejdsmetoden, temaet (samskabelse og borgerinvolvering) og den udvalgte projektgruppe.